Heb je een vraag of advies nodig? Babette staat voor je klaar op 0470 93 50 43

Hoe voorkom je ingegroeide haren?

Ingegroeide haren. Zowel mannen als vrouwen krijgen er mee te maken en ze kunnen pijnlijk zijn. Ingegroeide haren hebben de neiging om voor ontstekingen te zorgen en kunnen zelfs littekens vormen. Ze komen vaak voor op de benen of oksels, de lies- en schaamstreek of het gezicht, maar aangenaam kun je ze nooit noemen.

Opgesloten haartje

Een ingegroeid haartje zit eigenlijk opgesloten onder je huid. Wanneer je scheert of onthaart moet het stukje haar dat achterblijft terug door het huidoppervlak groeien en daar gaat het mis. Meestal gebeurt dit zonder problemen, maar als het niet lukt, zul je het geweten hebben.

Als het meestal goed gaat, waarom krijg ik ze dan toch?

Er zijn veel oorzaken voor het krijgen van ingegroeide haren, waaronder botte scheermesjes of te glad willen scheren, maar ook verstopte poriën, dode huidcellen en een niet gereinigde huid zijn vaak voorkomende oorzaken.

Poriën laten je huid als het ware ademen. Ze zijn de uitgang voor talg- en zweetklieren en worden dus het beste vrij gehouden zodat ze hun werk naar behoren kunnen doen. Laat je ze verstoppen met vuil en dode huidcellen, dan kun je al raden wat er gebeurt.

Voorkomen is beter dan genezen

Eens je een ingegroeid haar hebt, is het eigenlijk al te laat. Om ze te helpen voorkomen hebben we enkele tips voor je opgelijst.

Voor het gelaat:

  • Voorkom verstopte poriën en reinig dagelijks je huid. Gebruik bij voorkeur een reiniger op oliebasis die het vuil echt gaat aantrekken. Heb je een vette of gevoelige huid, dan hebben we een aangepaste reiniger op oliebasis voor je.
  • Scrub je huid vóór het scheren! Die dode huidcellen waar we het over hadden krijg je alleen weg door je huid te scrubben. Voor het gelaat gebruik je deze milde scrub met plantaardige bolletjes van jojoba.
  • Na het scheren laat je die after-shave met alcohol best voor wat ze is. De alcohol in de after-shave gaat je huid uitdrogen. Dit werkt een vette huid in de hand omdat je talgklieren alleen maar meer gaan produceren. Gebruik liever een toner die je huid kalmeert en ontspant.
  • Als laatste misschien wel de belangrijkste stap. Hydrateer je huid zodat ze zacht en soepel blijft. Hoe gezonder je huid, hoe minder kans je hebt op ingegroeide haren!

Voor je oksels, benen en bikini:

  • Scrubben is de boodschap! Verwijder de dode huidcellen voor het scheren met deze milde douche-scrub of als het iets ruwer mag, scrub je met ruwe rietsuiker. Ondertussen maakt het warme water je haartjes zacht en dat is beter voor het scheren. Blijf na het scheren of epileren ook regelmatig scrubben om je huid schoon en zacht te houden.
  • Hydrateer. O zo belangrijk om je huid gezond en in balans te houden! Dat kan met deze hand & body lotion of kies voor deze topper met prebiotica. Ideaal voor mensen met droge, schilferige huid, eczeem, psorioasis,...